Is Your D&D Character Rare?

FiveThirtyEight, a website better known for predicting election results with statistical methods, a few weeks ago posted a statistical analysis of 5th edition Dungeons & Dragons characters regarding their choice of class and race combination. The result is boringly predictable: People overwhelmingly choose a race that gives at least a +1, if not a +2 bonus to their main class stat. As the race system has been designed to favor combinations that appear in the cast of Lord of the Rings, you get a lot more elven rangers than dwarven rangers, etc. However that is much less an attempt to emulate the classics but rather simple stat minmaxing.

I don’t know how these statistics look for other games or previous editions of Dungeons & Dragons. But I suspect that the “bounded accuracy” math of 5th edition D&D makes a +1 or +2 bonus a lot more important in this edition, because there aren’t so many other bonuses around. Unless you “roll lucky” (which is my way of saying cheat with your stats), an elf paladin is simply too bad stat-wise to be playable. That from a role-playing point of view a haughty elf might make a brilliant paladin if played well is of no importance. You choose your class, then take one of the few races that are good at that class, or default to humans who are good at everything.

As a role-playing challenge I would love to try a gnome barbarian. But as a 5th edition character with standard array or 27-point buy stats I’d end up with something not very fun to play in combat. The World of Warcraft system where your choice of race has only a very minor influence on your combat performance is more to my liking.

Installing Adobe Photoshop

Photoshop is Adobe’s photo editing, image creation and graphic design software.

The software provides many image editing features for raster (pixel-based) images as well as vector graphics. It uses a layer-based editing system that enables image creation and altering with multiple overlays that support transparency. Layers can also act as masks or filters, altering underlying colors. Shadows and other effects can be added to the layers. Photoshop actions include automation features to reduce the need for repetitive tasks. An option known as Photoshop CC (Creative Cloud) allows users to work on content from any computer.

Photoshop been the industry standard image manipulation program for so long that its name has become a verb: It is common parlance to say that an image has been “photoshopped” or even just “shopped.” Shopped, in this context, is synonymous with edited, manipulated or faked —  often regardless of the software actually used. 

Photoshop is used by photographers, graphic designers, video game artists, advertising and meme designers. The software is available for a monthly fee, at this writing between $9.99 and $49.99 depending on the user’s requirements and options selected. Photoshop CC is compatible with Intel-based Mac computers and Windows PCs. 

Installation 

Method 1 : ( Downloading Online Installer for Adobe Photoshop CC )

Download Photoshop CC

Welcome to Photoshop CC! Whether you purchased a Complete, a Photography, or a Single-App plan, the process is the same. Simply download Photoshop from the adobe.com website and install it on your desktop.

Step 1 :

Go to the Creative Cloud apps catalog. Locate Photoshop, and click Download.
If you are not signed in, you will be asked to sign in with your Adobe ID and password. Follow the onscreen instructions.

Desktop apps catalog

NOTE :
Your app begins to download.
At the same time, the Adobe Creative Cloud desktop app appears, and it will manage the rest of the installation process. Check your download progress in the status bar next to the app’s name.

Step 2 :
Find the Photoshop icon in the Apps panel and click Try.
After Installing to launch your new app, you can click Open to run the app.
You can also launch Photoshop as you normally launch any app on your computer. Photoshop is installed in the same location where your applications are normally installed, such as the Program Files folder (Windows) or the Applications folder (Mac OS).
Open Photoshop




Method 2 : ( Installing Photoshop using Offline Installer )


Step 1 :
Download offline installer from below link 
Install Photoshop !

Step 2 :
After Downloading Open the Folder, double click on setup.exe.

Step 3 :
Click on Try ( Unless u have paid for License ).





Step 4 :
Installation will ask you to Sign in to your Adobe Profile. Sign in if you have one. Else you can Turn off Internet and Skip this step.





Step 5 :
Accept the License Agreement.




Step 6 :
Click  Install.




Step 7 :
After installation completes it will ask you to Launch Now.
Click and Launch the Program.




Step 8 :
Again Sign in for Adobe ID will be required
   1. Sign In if u have an adobe ID
   2. Else you can choose Sign In Later.



Step 10 :
Click on “License Now” if you have License Key OR on “Start Trial” if you dont have license key.

Note : Your Adobe Photoshop is Installed. You can start it from Program file in start menu.

Want to Learn how to create brand Recognition ?

Anthony Scaramucci Publicly Blasts ‘Loser’ Steve Bannon During Hannukah Party Remarks

The speech was supposed to be about his pilgrimage to Israel.

On Tuesday, short-lived White House Communications Director Anthony Scaramucci took a jab at fellow ex-Trump aide Steve Bannon at a New York Hannukah party.

As the New York Post‘s Page Six reports, The Mooch blasted Bannon as a “messianic loser” at Rabbi Shmuley Boteach’s annual Hannukah party on the second-to-last night of Jewish holiday.

As Page Six notes, Scaramucci was at Rabbi Boteach’s party to discuss his recent trip to Israel — and was also the subject of a recent controversy after his “Scaramucci Post” Twitter account published a controversial tweet poll asking how many people died in the Holocaust.

“He’s a loser,” Scaramucci reportedly said. “He’ll be a stalwart defender of Israel until he’s not. That’s how this guy operates. I’ve seen this guy operate.”

“The problem with Bannon is he’s a messianic figure,” he added. “It’s his way or the highway.”

Scaramucci also once again brought up “leakers,” the ostensible subject of his rant to a New Yorker writer over the summer that likely led to his ouster a mere 10 days after taking his press secretary job. At the Hannukah party, The Mooch accused Bannon of “leaking on everybody” in the White House.

“I’m not Steve Bannon,” Scaramucci told The New Yorker‘s Ryan Lizza in July. “I’m not trying to suck my own c*ck.”

 

Related Stories

  • How Fox News Is Waging ‘Psychological Warfare’ on the American People
  • Trump Judicial Nominee Withdraws After GOP Senator Publicly Humiliates Him
  • Steve Bannon Failed to Disclose That He’s $2 Million in Debt: Report

Google+ – Posts, Circles, Sparks & Hangouts !!!

Google+ (Google Plus) is an interest-based social networking site owned by Google Inc. Launched in 2011, this platform brings together people with similar interest. Such group of people can build a community and share their ideas through photos and posts.

Google+ is unique in way in that it allows more transparency in what one shares and with whom it is shared. The Google+ menu bar is displayed on other Google services when one logs in the google account.

Some of the most prominent features of Google+ are as follows −

  • Posts where one can update the status.
  • Circles are used to share information with different groups.
  • Sparks offer videos that users might like.
  • Hangouts & Huddles are for video chat with a friend or a group of friends.

Uploading a Post:

We can upload posts on our Google+ profile easily and share it with people in our communities/circles or others who we want to share it with. When we share our post, it is visible on the receiver’s news feed. The post also appears on our profile page and people can comment, like, or share the post. We can also tag people to our post using “+ and their name.

Let’s go step by step and learn how we can upload a post in Google+.

Step 1 − Open your Google+ account.

Step 2 − On the profile page, at right bottom corner click on write icon to write new post.

Step 3 − Write the post. We can also copy paste the content.

Step 4 − Tag anyone if desired. Add the location if needed.

Step 5 − Select whether the post should be public or private.

Step 6 − Once done, click the ‘Post’ option. The post appears on our page as well as on the profile page of the persons tagged to the post.

Google Plus – Circles

Google Circles can be used to group together different people. It may different members of the family, colleagues, or a group of people having similar interest. When we add people to a particular circle, they receive a notification of being added to the circle. Members of a circle can view the posts and photos in the circle. We can also add or remove people from circles at any time. Circles help to share the right information with the right people.
For example, it is a great way to share jokes with ‘friends’ circle, while sharing business matters with ‘work’ circle. People added to circles can also be available on our Google Hangout. By default people and pages added to circles are publicly visible. However, we can change the privacy options from settings. 

How to Create a Circle?

Step 1 − Open Google+ account.

Step 2 − Click ‘People’ from the navigation menu.

Step 3 − Click the ‘Following’ tab as shown in following screenshot.

Step 4 − Scroll down and click New Circle as seen in the above screenshot.

Step 5 − Name the circle and once done, click ‘Create’.

Adding People to Circles

Step 1 − Open the profile of the person who is to be added to the circle.

Step 2 − Click the circle that the person is to be added to.

Step 3 − Click Done.

Removing People From Circles

Step 1 − Open the profile of the person to be removed from the circle.

Step 2 − Click the circle that the person is in and from the menu uncheck the circle.

Step 3 − Click Done.

Google Plus – Hangouts

Google Hangouts is a communication platform developed by Google which includes instant messaging, video chat, SMS and VOIP features. It replaces three messaging products that Google had implemented concurrently within its services, including Google Talk, Google+ Messenger (formerly: Huddle), and Hangouts, a video chat system present within Google+. Google has also stated that Hangouts is designed to be “the future” of its telephony product, Google Voice, and integrated some of the capabilities of Google Voice into Hangouts. Users can be messaged by their Google+ accounts.

This platform also offers “hangouts on Air” option using which we can broadcast live video chatting and discussions to the world through your Google+. These video chats and discussion is accessible to all. It can be edited and a copy of the broadcast can be shared though YouTube channel.

To broadcast our Hangouts on Air, all we need is −

YouTube channel − Make sure to have a YouTube account. Create an account, if there isn’t one.

Google+ profile − Make sure the Google+ page is connected to YouTube account. Nowadays they are automatically connected, however existing users should connect it to Google+ page.

Creating a Hangout

Step 1 − Open Google+ page.

Step 2 − Search for Hangouts in the drop-down menu located on the left side of the page.

Step 3 − Click “+ New Hangout”. Check and add people to be added to Hangouts.

Step 4 : Choose the format for Hangouts, i.e. either video or text hangout. We can also alter text chat to video chat any time by clicking the camera button that appears on the top of the chat window.

We can share emoticons or pictures through Hangouts. We can also add filters to the pictures and videos. When we are done chatting, click the Close (x) button.

Google Plus – Events

Google+ Events page helps in organizing an upcoming event or occasion. It helps anyone using Gmail to add certain events in their calendars. All information about the particular event can be populated with just one click.

The event automatically gets added to Google calendar of those who are invited and are already in the circles. We can invite as many people or even the entire circle/community at the same time. Click ‘+invite name, circles’ and select the privacy as ‘public’. By doing so, anyone can find the event and access the details.

Events automatically get synchronized with guests’ calendars. Everyone attending can share the photos/videos to the shared album. Guests can even inform whether they are going to attend the event or not. If there is a change in the date of the event, guests will be notified by email. They will receive a notification for the change in place, date, time, etc.

Creating a Google+ Event

Step 1 − Open Google+ account.

Step 2 − Click the ‘Events’ tab.

Step 3 − Click ‘Create event’.


Step 4 − Fill all the information about the event such as ‘Title’, ‘start/end date’, ‘location’, ‘description’.

Step 5 − Upload the cover picture. Make sure the cover picture depicts the event.

Step 6 − Check/uncheck the following options.

  • Guests can invite other people.
  • Guests can add photos.
  • Hide guests list.

Step 7 − Add more description via ‘Advanced’ tab.

Step 8 − Invite people who we want to come to the event by clicking the green ‘invite’ button.

Step 9 − Publish the event.

Google Sparks:



Google+ SPARKS is a feature you can use to get all the info about your interests (if you can’t see it by clicking the link, here is a screenshot).
You can click on any of the images (categories) you want, and add it to your interests. I chose to type in my interests instead, and keep up with stuff I am interested in. Creating a spark “Movies” just seems like too much.
Once you chose your interests, you will be able to see a link to each of them under your profile picture. Any time you want to see what is going on in the world, that is related to your interest, click on it and you will get a page filled with news, posts, information.
For example, I can stay up to date with anything related to “blogging”,”Programming” or which ever interest I add, as you can see it in my list of Sparks.

Want To Learn Digital Marketing?

Android LinkedIn Integration: Android – LeaVe my baThRoom at-least !

LinkedIn is a business and employment-oriented social networking service that operates via websites and mobile apps. It is mainly used for professional networking, including employers posting jobs and job seekers posting their curriculum vitae. LinkedIn allows members (both workers and employers) to create profiles and “connections” to each other in an online social network which may represent real-world professional relationships. It presents curriculum vitae of the individual which can be browsed by recruiters.

Android LinkedIn Integration

Android allow applications to connect to LinkedIn and share data or any kind of updates on LinkedIn.
Following are the ways through which you can integrate LinkedIn in application

  • LinkedIn SDK(Scribe)
  • Intent Share

1. LinkedIn SDK(Scribe)

The mobile SDK for Android increases your app’s time to market by providing out-of-box support for LinkedIn natively inside your Android applications. This allows you to boost your sign in conversion rates and provides you more time to work on the things that matter.

The SDK provides:
Single sign-on (SSO) authentication, in conjunction with the LinkedIn mobile app.
A convenient wrapper for making authenticated calls to LinkedIn’s REST APIs.
Deep linking” to additional member data in the LinkedIn mobile app.

Follow steps to integrate LinkedIn SDK 

Creating a new app in LinkedIn Developer account
Create a new LinkedIn application at https://www.linkedin.com/developer/apps. Click on Create new Application and follow the setup.
 create LinkedIn developer app
Fill following form
 create LinkedIn developer app form

 you will get Application ID for your Application

Create new Android Project
Open AndroidManifest.xml file and include the following code given below:
<uses-permission android:name=”android.permission.INTERNET” />
Download Mobile LinkedIn SDK 
Go to https://developer.linkedin.com/docs/android-sdk  and download a Mobile SDK for Android.
Unzip the file and add LinkedIn-sdk folder in your project.
Add Mobile LinkedIn SDK in project
Open setting.gradle file in your project and include linkedin-sdk folder in your project.
include ‘:app’,’:linkedin-sdk
Adding library in depencencies
Add the following code in the file’s (/app/build.gradle file) dependencies to compile linkedin-sdk
compile project(‘:linkedin-sdk’)
compile ‘com.squareup.picasso:picasso:2.5.2’
compile ‘de.hdodenhof:circleimageview:1.3.0’
Synchronize your project
Generate hash Key
We need to generate a hash key. This generated Hash key will integrate your app with LinkedIn account.
Adding hash key in your LinkedIn Developer account
Go to https://www.linkedin.com/developer/apps  select your application name and click the Mobile tab. Add the package name and generated hash key in your LinkedIn Application. This hash key will authenticate your mobile application.
LinkedIn developer app hash key
Once everything is complete, you can run the Linkedin sample application

2. Intent Share

An android share intent allow your app to share contents such as URL or text and Image to other apps installed in your Android device like Facebook, Twitter, Messaging, Instagram, whatsapp, etc.

 Android provides intent library to share data between activities and applications. In order to use it as share intent , we have to specify the type of the share intent to ACTION_SEND. Its syntax is given below

Intent shareIntent = new Intent();
shareIntent.setAction(Intent.ACTION_SEND);

Next thing you need to is to define the type of data to pass , and then pass the data. Its syntax is given below 

shareIntent.setType("text/plain");
shareIntent.putExtra(Intent.EXTRA_TEXT, " From Suven Consultency");
startActivity(Intent.createChooser(shareIntent, "Hello!!!!"));
Example
here is an example to share data on Linkedin using intent share.
  • You will use Android studio to create an Android application under a package net.suven.android.android_linkedinintegration.
  • Modify src/MainActivity.java file to add necessary code.
  • Modify the res/layout/activity_main to add respective XML components.
  • Run the application and choose a running android device and install the application on it and verify the results.
MainActivity.java
package net.suven.android.android_linkedinintegration;
import android.content.Intent;
import android.net.Uri;
import android.os.Bundle;

import android.support.v7.app.AppCompatActivity;
import android.view.View;
import android.widget.Button;
import android.widget.ImageView;
import java.io.FileNotFoundException;
import java.io.InputStream;

public class MainActivity extends AppCompatActivity {
private ImageView img;

protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
super.onCreate(savedInstanceState);
setContentView(R.layout.activity_main);

img = (ImageView) findViewById(R.id.imageView);
Button b1 = (Button) findViewById(R.id.button);

b1.setOnClickListener(new View.OnClickListener() {
@Override
public void onClick(View v) {
Intent sharingIntent = new Intent(Intent.ACTION_SEND);
Uri screenshotUri = Uri.parse("android.
resource://net.suven.android.android_linkedinintegration/*");

try {
InputStream stream = getContentResolver().openInputStream(screenshotUri);
} catch (FileNotFoundException e) {
// TODO Auto-generated catch block
e.printStackTrace();
}

sharingIntent.setType("suvenlogo/jpeg");
sharingIntent.putExtra(Intent.EXTRA_STREAM, screenshotUri);
startActivity(Intent.createChooser(sharingIntent, "Share image using"));
}
});
}
}
activity_main
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<RelativeLayout
xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
xmlns:tools="http://schemas.android.com/tools"
android:layout_width="match_parent"
android:layout_height="match_parent"
android:paddingLeft="@dimen/activity_horizontal_margin"
android:paddingRight="@dimen/activity_horizontal_margin"
android:paddingTop="@dimen/activity_vertical_margin"
android:paddingBottom="@dimen/activity_vertical_margin"
tools:context=".MainActivity">

<TextView
android:layout_width="wrap_content"
android:layout_height="wrap_content"
android:id="@+id/textView"
android:layout_alignParentTop="true"
android:layout_centerHorizontal="true"
android:textSize="30dp"
android:text="Linkedin Share" />

<TextView
android:layout_width="wrap_content"
android:layout_height="wrap_content"
android:text="Tutorials Point"
android:id="@+id/textView2"
android:layout_below="@+id/textView"
android:layout_centerHorizontal="true"
android:textSize="35dp"
android:textColor="#ff16ff01" />

<ImageView
android:layout_width="wrap_content"
android:layout_height="wrap_content"
android:id="@+id/imageView"
android:layout_below="@+id/textView2"
android:layout_centerHorizontal="true"
android:src="@drawable/logo"/>

<Button
android:layout_width="wrap_content"
android:layout_height="wrap_content"
android:text="Share"
android:id="@+id/button"
android:layout_marginTop="61dp"
android:layout_below="@+id/imageView"
android:layout_centerHorizontal="true" />

</RelativeLayout>

Following is the output of application.

android linkedin integration app
Click on share button. you will see list of share provider
share post
Now select LinkedIn from the list and then write your message shown in following image 

write linkedin post


Click here to download Source Code and APK

Are you interested to learn Android Programming?

Don’t want to battle for Azeroth

World of Warcraft announced a 7th expansion called Battle for Azeroth. At this point in time I don’t feel any interest in that expansion. If it came out today, I wouldn’t buy it. As it is coming out in a year, there is still time for me to change my mind. But there is a greater than zero probability that this will be the first World of Warcraft expansion I’m opting out of.

XCOM 2: War of the Chosen

Steam sales are so frequent that I rarely buy games that aren’t at least 50% off. Usually I just ignore the hype that surrounds new games, and just wait for the inevitable price decrease. More often than not the game a year later is not only half price, but also better than at release due to patches. Having said that, there are a few exceptions where I want to have a game on release day, at full price. The most recent example of that being XCOM 2: War of the Chosen for €39.99.

Now there are two main things to say about War of the Chosen. The first is that it is a very good expansion of the original XCOM 2 game, providing a lot of fresh fun with new maps, new aliens to fight, and new game mechanics. The second is that it is after all only an expansion, and to many people will not be worth 40 bucks. The expansion really improves the basic game with a wide range of options, but at two thirds of the price of a triple A game the thing appears rather expensive. Waiting for example for the Steam Christmas sale and hoping War of the Chosen will be cheaper then would be a completely rational decision.

One thing I liked about War of the Chosen was the advanced options menu, which now gives a wider range of choices than the original basic options menu. You can for example decide that you don’t like to be rushed through the game, and double the timer of the avatar project and/or of individual missions. Of course that does make the game easier, but not everybody appreciates the sort of difficulty which arises only from being forced to rush through content.

From the new monsters I probably like the zombies the most. They appear in large groups, but have a special feature where you get an additional action if you kill one. That allows for very satisfying chain kills, but carries the risk of you missing your shot and being overrun by a horde of zombies. I am less a fan of the new “chosen” aliens, which can be even more annoying than the previously patched in “rulers”.

The new factions which give you access to new soldier classes with a different system of talent tree are interesting. You probably appreciate them more if you always only used the 4 original classes. However I already used mods to have a wider choice of classes, and so that was less a drawback of the original game for me.

I started a new campaign because of War of the Chosen. However I can’t say I’m very much hooked. I have a range of other projects in my life currently, and playing XCOM 2 isn’t always on top of the list of my priorities. That is especially true on weekdays after work, as I find that the game requires some concentration. If I’m too tired I prefer more casual games, or even passive entertainment via Netflix. So I probably overpaid for the expansion, even if I don’t really regret it.

What is Ethereum? — a short guide

What is Ethereum EthereumPrice

You may be asking yourself, “What is Ethereum?” Well, Vitalik Buterin, a Canadian programmer born in Russia, invented Ethereum in 2015 by. It’s a cryptocurrency much like Bitcoin that allows you to make payments online. It’s decentralized, offers low transaction fees, and runs on a publicly disclosed blockchain that records each transaction.

Read: What is a blockchain? – Gary Explains

Ethereum’s currency is called Ether and is currently the second largest in the world in market cap, behind Bitcoin. There are reportedly around two million wallets that hold it, up from 1.6 million in May — showing the growing popularity of Ether.

How is it different from Bitcoin? Bitcoin aims to become a globally adopted currency that could improve or even replace conventional money. Ethereum, on the other hand, is more than a cryptocurrency. It’s also a ledger technology used to build decentralized applications (dapps) with smart contracts.

What are smart contracts?

Wikimedia

Smart contracts are programs that automatically execute exactly as they are set up by their creators. Their purpose is to offer more security by removing the middlemen that we would otherwise have to use. Confused? Let’s take a look at a simple example.

Let’s say you want to ship a large gift to your friend and hire a trucker to do the job. For the trucker to know you’ll pay him, and for you to be sure the delivery will be made, you both sign an agreement for shared peace of mind. This takes time and can be expensive, as you need someone who will draw up the paperwork for you, and so forth.

This process can be simplified with a smart contract. You make the payment the day the package is picked up, and the smart contract will automatically transfer the money to the trucker as soon as your friend confirms the delivery has been made.

How is Ether created and where can I get it?

CoinSpectator

Like Bitcoins, Ethers are created through a process called mining. This requires expensive and specialized computers that have to perform complicated calculations. Mining is mainly done by large companies that are compensated for their work with newly minted Ethers.

Editor’s Pick

Unfortunately, you won’t make any money by mining with your personal PC, even if it’s a high-end model. So how can you get your hands on Ethers? You can earn them by providing goods and services to people who can pay you with the digital currency. The second option is to buy them from a marketplace like Coinbase with your credit card.

The Ethers you own are stored in a wallet secured with a private key. You can keep it in the cloud or offline, with the latter being a much safer option. The important thing is that you don’t lose the private key. If that happens, you won’t be able to access your money.

How much does it cost and what determines the price?

Crypto-News

Now that we have figured out the answer to the “What is Ethereum?” question, how much do Ethers really cost? Ethers were cheap when introduced back in 2015 — you could get one for less than a dollar. Their price has risen over the years and currently stands at around $430 each (exact value can be found in widget below). The sharp increase means Ethers can be a great investment, same as Bitcoins and many other cryptocurrencies. For example, if you bought $1,000 worth of Ethers in 2015 when they were worth $0.50 a piece, you would have $860,000 today.

Before you get too excited, keep in mind that investing in cryptocurrencies can be risky.

Before you get too excited, sell your house, and buy as many Ethers as you can get, let me remind you that investing in cryptocurrencies can be risky. Sure, a lot of them have increased in value in recent years, but that doesn’t mean this trend will continue. Cryptocurrencies are volatile, meaning their price can go up and down significantly in a single day. This makes them less stable than standard currencies like the dollar and euro.

How exactly do we determine their value? Like Bitcoins, gold, oranges, and every other item available on the market, supply and demand determine the price of Ethers.

The Merkle


Ethereum can be hard to understand at times. The same goes for Bitcoins and the rest of the cryptocurrencies available. But the fact is that they’re here to stay and might become a more important part of our daily lives in the future.

Many experts believe Ethereum has a lot of potential and could overtake Bitcoin as the largest cryptocurrency somewhere down the line. This is all speculation, though well within the realm of possibility. But like with stocks, gold, and other investments, no one can be 100 percent sure in which direction the price will move.

Hopefully we have given you an answer to the “What is Ethereum?” question. What are your thoughts on Ethereum and cryptocurrencies in general? Let us know in the comments.

Test Your SQL Basics – Part_1

The SQL SELECT Statement Questions

1. Determine the output of the below query
SELECT ‘6+9’  FROM dual;
A) 15
B) 6+9
C) 6
D) 9


2. At least how many clauses must be present in a SELECT statement?
A) 0 (Zero)
B) 1
C) 2
D) 5


3. Which of the following statement is correct?
A) EVERY table expression is a part of SELECT statement
B) Each SELECT statement does not consist of a table expression
C) Every SELECT statement is built from a table expression
D) All of the above


4. Which of the following are the optional clauses?
A) SELECT and WHERE
B) WHERE, GROUP BY and ORDER BY
C) SELECT, WHERE and ORDER BY
D) SELECT, WHERE, ORDER BY and GROUP BY


5. Which of the following is the last clause that is executed in a query?
A) SELECT
B) FROM
C) WHERE
D) GROUP BY


6. Which of the following is the correct basic syntax of SELECT clause?
A) SELECT column1, column2,….columnx WHERE table_name;
B) SELECT column1, column2,….columnx
C) SELECT column1, column2,…columnx ORDER BY table_name;
D) SELECT column1, column2,…columnx FROM table_name;


7. Determine the output of the below query
SELECT 36/2-5*10 FROM dual;
A) 130
B) -32
C) -120
D) 175


8. Determine the output of the below query
SELECT sal + NULL FROM emp WHERE empno = 7369;
A) sal + NULL
B) NULL
C) 0
D) 1250


9. Which command is used to display the structure of a table?
A) LIST
B) SHOW
C) DESCRIBE
D) STRUCTURE


10. Predict the output of the below query
SELECT 50 || 0001 FROM dual
A) 500001
B) 51
C) 501
D) 5001


Answer
1-B,   2-B,   3-C,   4-B,  5-D,   6-D,   7-B,   8-B,   9-C,  10-C

function myFunction() { var x = document.getElementById(‘myDIV’); if (x.style.display === ‘block’) { x.style.display = ‘none’; } else { x.style.display = ‘block’; } }


Restricting and Sorting Data Questions

1. What are the elements NOT contained in the WHERE clause predicate of the SELECT query?
A) Comparison operator
B) Comparison condition
C) Column Name
D) Table Name

2. Which of the following values can NOT be returned after evaluation of WHERE clause condition?
A) UNKNOWN
B) TRUE
C) FALSE
D) NULL

3. Which of the following statements are correct about the WHERE clause?
A) Column Alias can be used in WHERE clause to refer a column
B) Comparison operator is an optional element in WHERE clause condition
C) Functions can be used as operands in the WHERE clause
D) There can be multiple WHERE clause in a SELECT query

4. From the below operators, which one of them holds the highest precedence level?
A) Division (/)
B) Multiplication (*)
C) Brackets ( () )
D) Subtraction

5. What does the selection of columns in a SELECT statement known as?
A) Retrieval
B) Selection
C) Projection
D) Limiting

6. Which of the following WHERE clauses will NOT fit in the below SELECT query?
SELECT ename, deptno, sal  FROM emp;
A) WHERE HIREDATE IN (’02-JUN-2004′);
B) WHERE SAL IN (‘1000′,’4000′,’2000’);
C) WHERE JOB IN (SALES,CLERK);
D) WHERE COMM BETWEEN 0.1 AND 0.5;

7. Choose the WHERE clause that extracts the DNAME values containing the character literal “er” from the DEPT table.
A) WHERE DNAME IN (‘%e%r’);
B) WHERE DNAME LIKE ‘%er%’;
C) WHERE DNAME BETWEEN ‘e’ AND ‘r’;
D) WHERE DNAME CONTAINS ‘e%r’;

8. Which of the following is used to end a SQL query?
A) :
B) ;
C) .
D) /

9. What is the default date format in Oracle?
A) DD-MON-YY
B) DD-MON-YYYY
C) DD-MM-RR
D) DD-MON-RR

10. Which of the following clause defines a Membership condition?
A) BETWEEN
B) LIKE
C) IS NULL
D) IN (NOT IN)


Answer
1-D,   2-A,   3-C,   4-C,  5-C,   6-C,   7-B,   8-(B,D),   9-D,  10-D

function unris() { var x = document.getElementById(‘myDIV2’); if (x.style.display === ‘block’) { x.style.display = ‘none’; } else { x.style.display = ‘block’; } }


Using Single-Row Functions Questions

1. What will be the outcome of the following query?
SELECT ROUND(144.23,-1) FROM dual;
A) 140
B) 144
C) 150
D) 100


2. Which of the following statements is true regarding the COUNT function?
A) COUNT (*) counts duplicate values and NULL values in columns of any data type.
B) COUNT function cannot work with DATE datatypes.
C) COUNT (DISTINCT job_id) returns the number of rows excluding rows containing duplicates and NULL values in the job_id column.
D) A SELECT statement using the COUNT function with a DISTINCT keyword cannot have a WHERE clause.


3. Which of the following commands is used to count the number of rows and non-NULL values in Oracle database?
A) NOT NULL
B) INSTR
C) SUBSTR
D) COUNT


4. What will be the outcome of the query given below?
SELECT 100+NULL+999 FROM dual;
A) 100
B) 999
C) NULL
D) 1099


5. Determine the output of the below query.
SELECT RPAD(ROUND(‘78945.45′),10,’*’) FROM dual;
A) 78945*****
B) **78945.45
C) The function RPAD cannot be nested with other functions
D) 78945.45****


6. Which of the following commands allows you to substitute a value whenever a NULL or non-NULL value is encountered in an SQL query?
A) NVL
B) NVLIF
C) NVL2
D) LNNVL


7. What is true about the NULLIF function in Oracle DB?
A) NULLIF(expr1,expr2) will return expr2 if the two expressions are NOT NULL.
B) NULLIF(expr1,expr2) will return 0 if the two expressions are NULL.
C) NULLIF(expr1,expr2) will return NULL if the two expressions are equal.
D) Expr1 can be NULL in NULLIF(expr1, expr2)


8. Which of the following is not a property of functions?
A) Perform calculations on data
B) Convert column data types
C) Modify individual data items
D) None of the above


9. Which of the following are also called Group functions?
A) Single row functions
B) Multi group functions
C) Multiple row functions
D) Single group functions


10. What is true about Number functions?
A) They return both Character as well as Number values
B) They can’t accept expressions as input
C) Number functions can’t be nested.
D) They accept Number arguments and return Number values only.

Answer
1-A,   2-A,   3-D,   4-C,  5-A,   6-C,   7-C,   8-D,   9-C,  10-D

function resti() { var x = document.getElementById(‘myDIV3’); if (x.style.display === ‘block’) { x.style.display = ‘none’; } else { x.style.display = ‘block’; } }


Conditional Expressions Questions

1. What is true about data types in Oracle DB?
A) They are given to columns for sorting purposes.
B) They are given to columns for a structured representation in a table.
C) They are given to columns to constrain the nature of the data it can store.
D) They are not mandatory.


2. Which of the following functions simplify working with columns that potentially contain null values?
A) Nested functions
B) General functions
C) Conditional functions
D) None of the above


3. How many input parameters are mandatory in NVL function?
A) 0
B) 1
C) 2
D) 3


4. What will be the output of the following query?
SELECT NVL(1234) FROM dual;
A) 1234
B) 1000
C) NULL
D) ORA-00909:invalid number of arguments error


5. What happens during an implicit conversion in Oracle DB?
A) Oracle DB implicitly converts one data type to the expected data type
B) The user has to convert the data type to the expected data type
C) Oracle DB doesn’t convert any data type
D) Implicit conversion can be controlled by the user


6. Which of the following expressions can be used explicitly for a conversion of a NUMBER to a CHAR?
A) TO_CHAR
B) Use TO_DATE and then convert the date to a NUMBER
C) TO_NUMBER
D) Such conversion is not possible


7. Which of the following are the functions for explicit conversion provided by Oracle to convert one data type to the other?
A) TO_CHAR
B) TO_DATE
C) TO_NUMBER
D) All of the above


8. Which of the following is true about the following statement in Oracle DB?
TO_CHAR(date, ‘frmt’)
A) The fmt can be written in double quotes as well as single quotes.
B) Case of the fmt doesn’t matter in this function
C) Fmt can include any character or NUMBER
D) The fmt has to be enclosed in single quotes and has to be a valid date format.


9. How many maximum places for display will Oracle DB allocate to the Month element in the following statement?
SELECT TO_CHAR (sysdate, ‘fmMonth’) FROM dual;
A) 5
B) 6
C) 7
D) 9


10. What is true about the COALESCE function in Oracle DB?
A) It can take only 2 arguments
B) All the arguments in the COALESCE function can be of different data types
C) All the arguments in the COALESCE function should be of the same data type
D) None of the above


Answer
1-C,   2-B,   3-C,   4-D,  5-A,   6-A,   7-D,   8-D,   9-D,  10-C

function condi() { var x = document.getElementById(‘myDIV4’); if (x.style.display === ‘block’) { x.style.display = ‘none’; } else { x.style.display = ‘block’; } }


Learn Database Programming?